Wydawca treści
sprzedaż
Sprzedaż drewna w Nadleśnictwie Skarżysko
Sprzedaż drewna w Nadleśnictwie Skarżysko
Formy sprzedaży drewna:
- sprzedaż drewna na podstawie wyników przetargów internetowych
- detaliczna sprzedaż drewna
1. Sprzedaż drewna na podstawie wyników przetargów internetowych.
Zasady sprzedaży drewna na podstawie rozstrzygnięć przetargów internetowych określają odpowiednie Zarządzenia Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych publikowane na stronie internetowej Portalu Leśno-Drzewnego pod adresem - http://www.zilp.lasy.gov.pl/drewno
Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych
Upoważnienie przewoźnika do odbioru drewna z lasu
Zgoda na przesyłanie faktur drogą elektroniczną
Formularz do rejestracji w aplikacji Portal Leśno-Drzewnym i e-drewno
Formularz rejestracji i zmiany danych lokalizacji jednolitych jednostek produkcji (punktów przerobu)
Szczegółowych informacji dotyczących sprzedaży drewna w Nadleśnictwie Skarżysko udziela Pan Wojciech Mazur, Starszy Specjalista ds. Handlu i Marketingu pod numerem telefonu: 41-25-38-485 lub 607-452-247, adres e-mail: wojciech.mazur@radom.lasy.gov.pl
2. Detaliczna sprzedaż drewna.
Detaliczna sprzedaż drewna prowadzona jest w kancelariach leśnictw, w każdy roboczy czwartek miesiąca w godzinach od 730 do 1030.
Wykaz telefonów kontaktowych do leśnictw
Leśnictwo | Stanowisko | Nazwisko | Telefon |
Rzepin | Leśniczy | Piotr Puchyrski | 607 452 044 |
Wanacja | Leśniczy | Rafał Mosiołek | 607 452 243 |
Węglów | Leśniczy | Wojciech Jankowicz | 607 452 608 |
Parszów | Leśniczy | Grzegorz Bilski | 607 452 939 |
Skarżysko Książęce | Leśniczy | Michał Wojdalski | 664 037 161 |
Majdów | Leśniczy | Przemysław Wesołowski | 607 451 424 |
Ciechostowice | Leśniczy | Bartłomiej Kwietniewski | 690 998 490 |
Nad Kamienną | Leśniczy | Andrzej Głowacki | 606 432 766 |
Trębowiec | Leśniczy | Bogusław Kadzik | 607 452 129 |
Kierz Niedźwiedzi | Leśniczy | Michał Głaszczka | 607 457 997 |
Sadek | Leśniczy | Agnieszka Lewandowska | 607 450 432 |
Budki | Leśniczy | Łukasz Grosicki | 607 451 709 |
Wykaz telefonów do leśnictw w formie PDF
Zasady sprzedaży detalicznej drewna w Nadleśnictwie Skarżysko określa Zarządzenie nr 1/2025 Nadleśniczego Nadleśnictwa Skarżysko z dnia 02.01.2025 r. w sprawie wprowadzenia zasad sprzedaży, wydatku i kontroli surowca drzewnego pozyskiwanego w Nadleśnictwie Skarżysko oraz zasad sprzedaży detalicznej użytków niedrzewnych.
Zasady detalicznej sprzedaży drewna i użytków niedrzewnych w Nadleśnictwie Skarżysko
Sprzedaż detaliczna odbywa się na podstawie cennika detalicznego, określonego Decyzją nr 35/2024 Nadleśniczego Nadleśnictwa Skarżysko z dnia 02.09.2024 r. w sprawie cennika detalicznego na surowiec drzewny, stroisz i choinki.
Cennik detaliczny na surowiec drzewny, stroisz i choinki
Najnowsze aktualności
Udane Dary Świętokrzyskich Lasów na Stadionie Leśnym w Kielcach
Udane Dary Świętokrzyskich Lasów na Stadionie Leśnym w Kielcach
9. edycja Darów Świętokrzyskich Lasów odbyła się już drugi raz na Stadionie Leśnym w Kielcach. To znane miejsce dało wspaniałą przestrzeń dla tego wydarzenia łącząc uczestników pod hasłem darów lasu, turystyki i muzyki myśliwskiej oraz jubileuszu 100. lecia Lasów Państwowych. Choć grzybów w części porannej wydarzenia – grzybobrania z leśnikami było niewiele to uczestnicy pikniku mogli i tak spróbować darów lasu. Czekała na nie degustacja produktów Dobre z Lasu i przysmaki przygotowane przez koła gospodyń wiejskich. I hit wydarzenia – Jakub Wolski Hell's Kitchen ugotował wielki kocioł grzybowej z akcentem z dziczyzny.
Tegoroczne grzybobranie odbyło się w lasach nadleśnictw: Łagów, Suchedniów i Zagnańsk. Choć grzybów nie było zbyt wiele, to samo przebywanie w lesie pod przewodnictwem leśników dało dużo radości.
Na Stadionie Leśnym w Kielcach już od rana gotowała się smaczna niespodzianka z grzybów akcentem z dziczyzny. Wielki kocioł grzybowej na dziku ugotował Jakub Wolski Hell's Kitchen, popularny kucharz „piekielnej kuchni”. Do przygotowania zupy (przepis na 1000!!! porcji) kucharz użył: borowiki świeże - 40 kg, borowiki mrożone - 10 kg, borowiki suszone - 2 kg, mięso z dzika - 40 kg, włoszczyzna - 70 kg, cebula - 30 kg, ziemniaki - 40 kg, masło - 10 kg, śmietana - 10 litrów, koper - 3 kg, natka pietruszki 3 kg, liść laurowy - 100 g, ziele angielskie - 100 g, pieprz ziarnisty - 100 g, sól - 3 kg, pieprz - 400 g, woda - 150 litrów. Znawca kuchni z darów lasu i myśliwskiej podzielił się też sposobem przygotowania dania: – Na maśle przesmaż mięso z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnistym pieprzem. Dodaj cebulę, włoszczyznę, suszone grzyby i wodę. Zagotuj wywar. Dodaj grzyby świeże i mrożone. Gotuj 2 godziny. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości mięsa i ziemniaków ok. 40 minut. Dopraw do smaku. Dodaj śmietanę i gotuj kolejne 20 minut. Na koniec dodaj posiekane drobno koper i natkę pietruszki – mówił kucharz.
Jakub Wolski wystąpił także na scenie, przeprowadził konkurs jedzenia kilogramowego burgera z dzika na czas, który dostarczył niezapomnianych emocji. Dość powiedzieć, że w dotarciu do mety pomagały rodziny…Udało się jednak wyłonić zwycięzcę.
Leśnicy wraz z instytucjami i organizacjami partnerskimi przygotowali na stadionie piknik, podczas którego przeprowadzali quizy i konkursy z nagrodami oraz prezentowali wystawy prezentujące skarby świętokrzyskich lasów i możliwości uprawiania sportu, turystyki i rekreacji w lesie.
Na wystawach można było poznać osiągnięcia leśnictwa – jego współczesne i tradycyjne aspekty w związku z jubileuszem 100-lecia Lasów Państwowych. Wiele miejsca poświęcono turystyce leśnej, leśnicy wraz Biurem Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej, Oddział w Radomiu prezentowali Koncepcję Zagospodarowania Turystycznego dla Nadleśnictw Daleszyce, Kielce i Zagnańsk.
Leśnicy prezentowali też swoją pracę na scenie, szkółkarz Janusz Pacholec opowiadał o daleszyckiej szkółce i przechowalni nasion, a Arkadiusz Mańczyk z Nadleśnictwa Daleszyce prezentował swoje prace związane z rzeźbami ptaków, płaskorzeźbami i malarstwem inspirowanym przyrodą. Warsztaty przyrodnicze prowadził też Świętokrzyski Park Narodowy i Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.
W programie pikniku znalazły się również pokazy kół gospodyń wiejskich, które prezentowały potrawy z darów lasu, można było degustować produkty marki Lasów Państwowych Dobre z Lasu – zdrową żywność z polskich lasów. Była też wystawa i wystąpienie grzyboznawcy Justyny Wiechy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.
Leśną atmosferę podkreślała muzyka myśliwska w wykonaniu Zespołu Sygnalistów Myśliwskich przy RDLP w Radomiu i sygnalistów z Zespołu Szkół Leśnych im. Romana Gesinga w Zagnańsku. Swoje stoiska prezentowali także Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Kielcach i Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej z Chęcin.
Ogromne zainteresowanie wzbudził pokaz sokolniczy w wykonaniu Rabiec grupa sokolnicza Ewa i Robert Puławscy oraz ptaki prezentowane przez sekcję sokolniczą Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku.
Niezawodnie prezentowały sztuki walki Klub Karate Kyokushin i Klub Karate z Morawicy. Pokaz prowadził m.in. sensei Mateusz Garbacz, leśnik z Nadleśnictwa Radoszyce.
Całości dopełnił jarmark artykułów z darów natury, na którym prezentowały się koła gospodyń wiejskich Leśne Sąsiadeczki z Majdowa oraz KGW Belnie i KGW w Niestachowie biorące udział w konkursie „Natura od kuchni” oraz pszczelarze i leśniczka – zielarka Karina Rudzka z Zielarskim Kącikiem Kari.
Na scenie i jako wystawcy zaprezentowali się również Madejówka Bushcraft Team zajmujące się surwiwalem i bushcraftem, Stowarzyszenie Ostrower budujące z leśnikami singletracki w Paśmie Jeleniowskim Gór Świętokrzyskich i kielecki PTTK, który zachęcał do zdobycia Korony Gór Świętokrzyskich – 28 szczytów świętokrzyskich pasm górskich.
Nie zabrakło wsparcia i wystaw służb mundurowych oraz odpowiedzialnych za bezpieczeństwo. Były to policja, straż miejska, WOT, Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach, pogotowie i szkoląca straż leśną Kwalifikowana Pierwsza Pomoc – Świętokrzyskie.
Organizatorami Darów Świętokrzyskich Lasów były nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”: Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów, Zagnańsk oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu. Parterami byli Urząd Miasta Kielce, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach. Patronat honorowy objęli Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Miasta Kielce. Patronat medialny objęli: TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, Radio EM.
Wydarzenie zostało dofinansowane przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.