Surowiec do wszystkiego

W erze szkła, aluminium i krzemu można by odnieść wrażenie, że drewno jest passé. Nic bardziej mylnego! Gdziekolwiek się znajdziemy, na pewno wokół nas będzie wiele przedmiotów, które nie powstałyby bez użycia drewna.

Skąd się bierze drewno

Zaspokojenie naszego zapotrzebowania na drewno i zapewnienie trwałości lasów nie są sprzecznymi interesami. Drewno w Polsce jest naturalnym bogactwem, które jest całkowicie odnawialne.

Zasady sprzedaży

Zasady sprzedaży drewna określane są zarządzeniem dyrektora generalnego Lasów Państwowych.

Polski przebój

Polskie produkty powstałe z użyciem drewna – meble, stolarka okienna i drzwiowa, jachty czy papier i opakowania – to prawdziwe przeboje rynkowe.

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Udane Dary Świętokrzyskich Lasów na Stadionie Leśnym w Kielcach

Udane Dary Świętokrzyskich Lasów na Stadionie Leśnym w Kielcach

9. edycja Darów Świętokrzyskich Lasów odbyła się już drugi raz na Stadionie Leśnym w Kielcach. To znane miejsce dało wspaniałą przestrzeń dla tego wydarzenia łącząc uczestników pod hasłem darów lasu, turystyki i muzyki myśliwskiej oraz jubileuszu 100. lecia Lasów Państwowych. Choć grzybów w części porannej wydarzenia – grzybobrania z leśnikami było niewiele to uczestnicy pikniku mogli i tak spróbować darów lasu. Czekała na nie degustacja produktów Dobre z Lasu i przysmaki przygotowane przez koła gospodyń wiejskich. I hit wydarzenia – Jakub Wolski Hell's Kitchen ugotował wielki kocioł grzybowej z akcentem z dziczyzny.

Tegoroczne grzybobranie odbyło się w lasach nadleśnictw: Łagów, Suchedniów i Zagnańsk. Choć grzybów nie było zbyt wiele, to samo przebywanie w lesie pod przewodnictwem leśników dało dużo radości.

Na Stadionie Leśnym w Kielcach już od rana gotowała się smaczna niespodzianka z grzybów akcentem z dziczyzny. Wielki kocioł grzybowej na dziku ugotował Jakub Wolski Hell's Kitchen, popularny kucharz „piekielnej kuchni”. Do przygotowania zupy (przepis na 1000!!! porcji) kucharz użył: borowiki świeże - 40 kg, borowiki mrożone - 10 kg, borowiki suszone - 2 kg, mięso z dzika - 40 kg, włoszczyzna - 70 kg, cebula - 30 kg, ziemniaki - 40 kg, masło - 10 kg, śmietana - 10 litrów, koper - 3 kg, natka pietruszki 3 kg, liść laurowy - 100 g, ziele angielskie - 100 g, pieprz ziarnisty - 100 g, sól - 3 kg, pieprz - 400 g, woda - 150 litrów. Znawca kuchni z darów lasu i myśliwskiej podzielił się też sposobem przygotowania dania: – Na maśle przesmaż mięso z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnistym pieprzem. Dodaj cebulę, włoszczyznę, suszone grzyby i wodę. Zagotuj wywar. Dodaj grzyby świeże i mrożone. Gotuj 2 godziny. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości mięsa i ziemniaków ok. 40 minut. Dopraw do smaku. Dodaj śmietanę i gotuj kolejne 20 minut. Na koniec dodaj posiekane drobno koper i natkę pietruszki – mówił kucharz.

Jakub Wolski wystąpił także na scenie, przeprowadził konkurs jedzenia kilogramowego burgera z dzika na czas, który dostarczył niezapomnianych emocji. Dość powiedzieć, że w dotarciu do mety pomagały rodziny…Udało się jednak wyłonić zwycięzcę.

Leśnicy wraz z instytucjami i organizacjami partnerskimi przygotowali na stadionie piknik, podczas którego przeprowadzali quizy i konkursy z nagrodami oraz prezentowali wystawy prezentujące skarby świętokrzyskich lasów i możliwości uprawiania sportu, turystyki i rekreacji w lesie.

Na wystawach można było poznać osiągnięcia leśnictwa – jego współczesne i tradycyjne aspekty w związku z jubileuszem 100-lecia Lasów Państwowych. Wiele miejsca poświęcono turystyce leśnej, leśnicy wraz Biurem Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej, Oddział w Radomiu prezentowali Koncepcję Zagospodarowania Turystycznego dla Nadleśnictw Daleszyce, Kielce i Zagnańsk.

Leśnicy prezentowali też swoją pracę na scenie, szkółkarz Janusz Pacholec opowiadał o daleszyckiej szkółce i przechowalni nasion, a Arkadiusz Mańczyk z Nadleśnictwa Daleszyce prezentował swoje prace związane z rzeźbami ptaków, płaskorzeźbami i malarstwem inspirowanym przyrodą. Warsztaty przyrodnicze prowadził też Świętokrzyski Park Narodowy i Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.

W programie pikniku znalazły się również pokazy kół gospodyń wiejskich, które prezentowały potrawy z darów lasu, można było degustować produkty marki Lasów Państwowych Dobre z Lasu – zdrową żywność z polskich lasów. Była też wystawa i wystąpienie grzyboznawcy Justyny Wiechy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

Leśną atmosferę podkreślała muzyka myśliwska w wykonaniu Zespołu Sygnalistów Myśliwskich przy RDLP w Radomiu i sygnalistów z Zespołu Szkół Leśnych im. Romana Gesinga w Zagnańsku. Swoje stoiska prezentowali także Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Kielcach i Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej z Chęcin.

Ogromne zainteresowanie wzbudził pokaz sokolniczy w wykonaniu Rabiec grupa sokolnicza Ewa i Robert Puławscy oraz ptaki prezentowane przez sekcję sokolniczą Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku.

Niezawodnie prezentowały sztuki walki Klub Karate Kyokushin i Klub Karate z Morawicy. Pokaz prowadził m.in. sensei Mateusz Garbacz, leśnik z Nadleśnictwa Radoszyce.

Całości dopełnił jarmark artykułów z darów natury, na którym prezentowały się koła gospodyń wiejskich Leśne Sąsiadeczki z Majdowa oraz KGW Belnie i KGW w Niestachowie biorące udział w konkursie „Natura od kuchni” oraz pszczelarze i leśniczka – zielarka Karina Rudzka z Zielarskim Kącikiem Kari.

Na scenie i jako wystawcy zaprezentowali się również Madejówka Bushcraft Team zajmujące się surwiwalem i bushcraftem, Stowarzyszenie Ostrower budujące z leśnikami singletracki w Paśmie Jeleniowskim Gór Świętokrzyskich i kielecki PTTK, który zachęcał do zdobycia Korony Gór Świętokrzyskich – 28 szczytów świętokrzyskich pasm górskich.

Nie zabrakło wsparcia i wystaw służb mundurowych oraz odpowiedzialnych za bezpieczeństwo. Były to policja, straż miejska, WOT, Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach, pogotowie i szkoląca straż leśną Kwalifikowana Pierwsza Pomoc – Świętokrzyskie.

Organizatorami Darów Świętokrzyskich Lasów były nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”: Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów, Zagnańsk oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu. Parterami byli Urząd Miasta Kielce, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach. Patronat honorowy objęli Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Miasta Kielce. Patronat medialny objęli: TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, Radio EM.

Wydarzenie zostało dofinansowane przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.