Wydawca treści
Warunki przyrodnicze
W skali nadleśnictwa dominującymi siedliskowymi typami lasu są Las mieszany wyżynny świeży i Las mieszany wyżynny wilgotny. Łącznie zajmują one 7152,92 ha czyli 45,71% powierzchni leśnej. Przyjmując za kryterium warunki wilgotnościowe, siedliska zajmują: - świeże – 67,75 % powierzchni (10601,84 ha), - wilgotne – 30,84 % powierzchni (4826,13 ha), - bagienne - 1 % powierzchni (156,63 ha).
Siedliska
Dominującymi typami siedliskowymi w Nadleśnictwie są;
· LMwyżśw - zajmujący 4345,60 ha, co stanowi 27,78 %
· LMwyżw - „ 2807,34 ha, co stanowi 17,93%
· LMwyżśw - „ 1798,31 ha, co stanowi 11,49%
· LMśw - „ 1739,20 ha, co stanowi 11,11%
W dalszej kolejności BMśw – 9,81%, LMw 4,41%, BMwyżśw 4,14%, Lwyżw 3,82% BMw 3,34%. Udział pozostałych siedlisk (Bśw, Bw, Bmb, Lmb, Lśw, Lw, Lł, Ol, OlJ, BMwyżw, OlJwyż) jest niewielki i wynosi 6,2%.
Gatunki
Najważniejszym gatunkiem lasotwórczym we wszystkich obrębach jest sosna, która jako gatunek panujący zajmuje 68,51% powierzchni leśnej. Na drugim miejscu znajdują się drzewostany z panującą jodłą 23,10%. Pozostałe gatunki : Brz, Ol, Db, Św, Md, Bk, Gb, Oś stanowią ok. 8% powierzchni. Po ostatnim urządzaniu lasu (stan na 01.01.2008) typy siedliskowe lasu uległy znaczącej zmianie w kierunku bardziej żyznych, co zobowiązuje nadleśnictwo do przebudowy drzewostanów i wprowadzania większej ilości gatunków liściastych zgodnie z obowiązującymi typami gospodarczymi drzewostanów.
Struktura wiekowa
W Nadleśnictwie Skarżysko przeciętny wiek drzewostanu wynosi 63 lata, przeciętna zasobność na 1 ha 230 m3 , przeciętny przyrost 3,66 m3 /ha.
Struktura wiekowa drzewostanów przedstawia się następująco:
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
KO |
KDO |
6,03% |
9,25% |
28,66% |
24% |
15,30% |
4,57% |
2,14% |
0,4% |
8,76% |
0,27% |
Drzewostany rębne i blisko rębne zajmują 33,8% powierzchni leśnej i zapewniają ciągłość użytkowania na kilka najbliższych okresów gospodarczych.
Przyjęte wieki rębności:
Wieki rębności przyjęto w oparciu o ustalenia I Komisji Techniczno -Gospodarczej, na podstawie Zarządzenia Nr 36 DGLP z dnia 19.05.2004r. oraz & 83 IUL.
So - 110 lat
Md,Bk,Js,Jw - 120 lat
Jd - 140 lat
Db - 160 lat Obręb Rataje i Skarżysko. 140 lat Obręb Szydłowiec
Św, Gb, Brz, Ol, Ak - 80 lat
Ol - odroślowa - 60 lat
Os - 50
Najnowsze aktualności
Udane Dary Świętokrzyskich Lasów na Stadionie Leśnym w Kielcach
Udane Dary Świętokrzyskich Lasów na Stadionie Leśnym w Kielcach
9. edycja Darów Świętokrzyskich Lasów odbyła się już drugi raz na Stadionie Leśnym w Kielcach. To znane miejsce dało wspaniałą przestrzeń dla tego wydarzenia łącząc uczestników pod hasłem darów lasu, turystyki i muzyki myśliwskiej oraz jubileuszu 100. lecia Lasów Państwowych. Choć grzybów w części porannej wydarzenia – grzybobrania z leśnikami było niewiele to uczestnicy pikniku mogli i tak spróbować darów lasu. Czekała na nie degustacja produktów Dobre z Lasu i przysmaki przygotowane przez koła gospodyń wiejskich. I hit wydarzenia – Jakub Wolski Hell's Kitchen ugotował wielki kocioł grzybowej z akcentem z dziczyzny.
Tegoroczne grzybobranie odbyło się w lasach nadleśnictw: Łagów, Suchedniów i Zagnańsk. Choć grzybów nie było zbyt wiele, to samo przebywanie w lesie pod przewodnictwem leśników dało dużo radości.
Na Stadionie Leśnym w Kielcach już od rana gotowała się smaczna niespodzianka z grzybów akcentem z dziczyzny. Wielki kocioł grzybowej na dziku ugotował Jakub Wolski Hell's Kitchen, popularny kucharz „piekielnej kuchni”. Do przygotowania zupy (przepis na 1000!!! porcji) kucharz użył: borowiki świeże - 40 kg, borowiki mrożone - 10 kg, borowiki suszone - 2 kg, mięso z dzika - 40 kg, włoszczyzna - 70 kg, cebula - 30 kg, ziemniaki - 40 kg, masło - 10 kg, śmietana - 10 litrów, koper - 3 kg, natka pietruszki 3 kg, liść laurowy - 100 g, ziele angielskie - 100 g, pieprz ziarnisty - 100 g, sól - 3 kg, pieprz - 400 g, woda - 150 litrów. Znawca kuchni z darów lasu i myśliwskiej podzielił się też sposobem przygotowania dania: – Na maśle przesmaż mięso z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnistym pieprzem. Dodaj cebulę, włoszczyznę, suszone grzyby i wodę. Zagotuj wywar. Dodaj grzyby świeże i mrożone. Gotuj 2 godziny. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości mięsa i ziemniaków ok. 40 minut. Dopraw do smaku. Dodaj śmietanę i gotuj kolejne 20 minut. Na koniec dodaj posiekane drobno koper i natkę pietruszki – mówił kucharz.
Jakub Wolski wystąpił także na scenie, przeprowadził konkurs jedzenia kilogramowego burgera z dzika na czas, który dostarczył niezapomnianych emocji. Dość powiedzieć, że w dotarciu do mety pomagały rodziny…Udało się jednak wyłonić zwycięzcę.
Leśnicy wraz z instytucjami i organizacjami partnerskimi przygotowali na stadionie piknik, podczas którego przeprowadzali quizy i konkursy z nagrodami oraz prezentowali wystawy prezentujące skarby świętokrzyskich lasów i możliwości uprawiania sportu, turystyki i rekreacji w lesie.
Na wystawach można było poznać osiągnięcia leśnictwa – jego współczesne i tradycyjne aspekty w związku z jubileuszem 100-lecia Lasów Państwowych. Wiele miejsca poświęcono turystyce leśnej, leśnicy wraz Biurem Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej, Oddział w Radomiu prezentowali Koncepcję Zagospodarowania Turystycznego dla Nadleśnictw Daleszyce, Kielce i Zagnańsk.
Leśnicy prezentowali też swoją pracę na scenie, szkółkarz Janusz Pacholec opowiadał o daleszyckiej szkółce i przechowalni nasion, a Arkadiusz Mańczyk z Nadleśnictwa Daleszyce prezentował swoje prace związane z rzeźbami ptaków, płaskorzeźbami i malarstwem inspirowanym przyrodą. Warsztaty przyrodnicze prowadził też Świętokrzyski Park Narodowy i Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.
W programie pikniku znalazły się również pokazy kół gospodyń wiejskich, które prezentowały potrawy z darów lasu, można było degustować produkty marki Lasów Państwowych Dobre z Lasu – zdrową żywność z polskich lasów. Była też wystawa i wystąpienie grzyboznawcy Justyny Wiechy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.
Leśną atmosferę podkreślała muzyka myśliwska w wykonaniu Zespołu Sygnalistów Myśliwskich przy RDLP w Radomiu i sygnalistów z Zespołu Szkół Leśnych im. Romana Gesinga w Zagnańsku. Swoje stoiska prezentowali także Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Kielcach i Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej z Chęcin.
Ogromne zainteresowanie wzbudził pokaz sokolniczy w wykonaniu Rabiec grupa sokolnicza Ewa i Robert Puławscy oraz ptaki prezentowane przez sekcję sokolniczą Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku.
Niezawodnie prezentowały sztuki walki Klub Karate Kyokushin i Klub Karate z Morawicy. Pokaz prowadził m.in. sensei Mateusz Garbacz, leśnik z Nadleśnictwa Radoszyce.
Całości dopełnił jarmark artykułów z darów natury, na którym prezentowały się koła gospodyń wiejskich Leśne Sąsiadeczki z Majdowa oraz KGW Belnie i KGW w Niestachowie biorące udział w konkursie „Natura od kuchni” oraz pszczelarze i leśniczka – zielarka Karina Rudzka z Zielarskim Kącikiem Kari.
Na scenie i jako wystawcy zaprezentowali się również Madejówka Bushcraft Team zajmujące się surwiwalem i bushcraftem, Stowarzyszenie Ostrower budujące z leśnikami singletracki w Paśmie Jeleniowskim Gór Świętokrzyskich i kielecki PTTK, który zachęcał do zdobycia Korony Gór Świętokrzyskich – 28 szczytów świętokrzyskich pasm górskich.
Nie zabrakło wsparcia i wystaw służb mundurowych oraz odpowiedzialnych za bezpieczeństwo. Były to policja, straż miejska, WOT, Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach, pogotowie i szkoląca straż leśną Kwalifikowana Pierwsza Pomoc – Świętokrzyskie.
Organizatorami Darów Świętokrzyskich Lasów były nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”: Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów, Zagnańsk oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu. Parterami byli Urząd Miasta Kielce, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach. Patronat honorowy objęli Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Miasta Kielce. Patronat medialny objęli: TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, Radio EM.
Wydarzenie zostało dofinansowane przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.