Wydawca treści
Lasy Nadleśnictwa
Nadleśnictwo Skarżysko zarządza gruntami Skarbu Państwa o łącznej powierzchni 15811,49 ha .
Teren nadleśnictwa podzielony jest na trzy obręby , w skład których wchodzi 12 leśnictw oraz Gospodarstwo Szkółkarskie
· Obręb Rataje - 4697,81 ha : L-ctwa - Rzepin, Wanacja, Węglów, Parszów
· Obręb Skarżysko – 5568,40 ha : L-ctwa - Skarżysko Książęce, Majdów, Ciechostowice, Nad Kamienną
· Obręb Szydłowiec – 5545,28 ha : L-ctwa - Kierz Niedźwiedzi, Trębowiec, Sadek, Budki, Gospodarstwo szkółkarskie.
Grunty nadleśnictwa położone są na terenie dwunastu gmin i dwu województw: Świętokrzyskiego – 9939,60 ha i Mazowieckiego – 5871,89 ha.
Zgodnie z podziałem przyrodniczo – leśnym lasy Nadleśnictwa położone są w VI Krainie Małopolskiej , w trzech dzielnicach:
2 – Gór Świętokrzyskich (mezoregion Puszczy Świętokrzyskiej),
3 – Radomsko – Iłżeckiej (mezoregion Przedgórza Iłżeckiego),
9 –Wyżyny Środkowo – Małopolskiej (mezoregion Wyżyny Sandomierskiej)
Sąsiadującymi nadleśnictwami są od zachodu Stąporków i Przysucha od północy Radom od wschodu Marcule, Starachowice i Ostrowiec Świętokrzyski od południa Łagów i Suchedniów oraz Świętokrzyski Park Narodowy.
Przez teren nadleśnictwa przepływają następujące rzeki : Kamienna i Iłżanka (lewe dopływy Wisły), Lubianka, Żarnówka, Oleśnica, Bernatka (dopływy Kamiennej), Sabasówka (dopływ Radomki oraz Rybianka (dopływ Sabasówki). Występują ponadto liczne cieki wodne nie posiadające nazw, zbierające wody stale lub okresowo. Znaczenie dla kształtowania mikroklimatu oraz warunków siedliskowych mają zbiorniki wodne zlokalizowane w pobliżu miejscowości Skarżysko Kamienna („Rejów, „Bernatka"), Starachowice („Pasternak", „Lubianka", „Piaski"), Mostki, Bliżyn, Chlewiska, Szydłowiec, Mirów Stary.
Teren Nadleśnictwa jest zróżnicowany pod względem rzeźby terenu. Ukształtowanie terenu jest przeważnie wzgórzowe i pagórkowate poprzecinane dolinami strumieni ale także występują rozległe powierzchnie terenu równinnego i falistego. Najwyższe wzniesienie znajduje się w obrębie Skarżysko oddz. 56 i wynosi 408 m n.p.m. .
Klimat
Odrębność klimatyczna Gór Świętokrzyskich w stosunku do sąsiednich obszarów związana jest ze specyficznym ukształtowaniem powierzchni, a zwłaszcza pasowym układem wzniesień i obniżeń przebiegającym w kierunku WNW-ESE. Średnia temperatura roczna +9 oC. Okres wegetacyjny trwa średnio 200-210 dni. Opady roczne średnio wynoszą 750 mm. Opady letnie mają charakter ulewny i dochodzą do 100mm/miesiąc. Długość pokrywy śnieżnej to ok 70dni.
Gleba
Tereny obrębów Rataje i Skarżysko położone są na utworach triasowych, jurajskich piaskowcach i iłach, na których zalegają często utwory czwartorzędowe w postaci akumulacji wodnolodowcowej - najczęściej piasków, rzadziej glin, z domieszką okruchów skalnych. W obrębie Szydłowiec przeważają utwory geologiczne pochodzenia polodowcowego, zalegające na podłożu piaskowca dolnojurajskiego.
W związku z wyżej wymienionymi utworami geologicznymi, składem mechanicznym gleb i warunkami wilgotnościowymi, wytworzyły się następujące typy gleb leśnych:
Gleby rdzawe z podtypami, gleby glejowe, gleby płowe, gleby bielicowe, gleby glejobielicowe, gleby brunatne, gleby murszowe i murszowate, gleby torfowe torfowisk wysokich, przejściowych i niskich, czarne ziemie, czarnoziemy, gleby słabo wykształcone ze skał luźnych i zwietrzelinowych piaskowców.
Roczny etat użytków rębnych wynosi 24116 m3, natomiast przedrębnych 45232 m3. Wielkości te składają się na etat ogólny w wysokości 69348 m3 , co stanowi 60% planowanego rocznego przyrostu drzewostanów. Roczny plan odnowień i zalesień kształtuje się przeciętnie na poziomie - 119 ha, poprawek i uzupełnień – 11,4 ha, wprowadzania podszytów – 4,6 ha. Materiał sadzeniowy używany do zalesień i odnowień produkowany jest szkółce gospodarczej o powierzchni zredukowanej – 4,0 ha. Nasiona potrzebne do obsiewu szkółek pozyskiwane są z drzewostanów nasiennych wyłączonych i nasiennych gospodarczych. Nadleśnictwo posiada 71,50 ha drzewostanów nasiennych wyłączonych jodłowych i modrzewiowych oraz 546 ha drzewostanów nasiennych gospodarczych.
Zestawienie zgodności składu gatunkowego z przyjętym typem gospodarczym drzewostanu dla poszczególnych siedlisk.
Wyróżniono trzy stopnie zgodności
1. zgodne – 59,85%
2. częściowo zgodne – 30,42%
3. niezgodne – 9,74%
Najnowsze aktualności
Międzynarodowy Dzień Lasów
Międzynarodowy Dzień Lasów
21 marca to Międzynarodowy Dzień Lasów. Został on ustanowiony w 2012 roku przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych i od tamtej pory jest obchodzony na całym świecie. Obchody mają na celu rozbudzenie w społeczności całego świata świadomości znaczenia lasów dla człowieka.
Tegoroczne obchody Międzynarodowego Dnia Lasów odbywają się pod hasłem „Lasy i żywność”. Hasło to ma podkreślić kluczową rolę lasów w bezpieczeństwie żywnościowym, zapewnieniu człowiekowi żywności i środków niezbędnych do życia.
Lasy zapewniają pożywienie, lekarstwa i środki do życia miliardom ludzi
Ponad pięć miliardów ludzi na całym świecie wykorzystuje produkty leśne do celów spożywczych, medycznych i jako źródło utrzymania. Lasy dostarczają człowiekowi orzechy, owoce, nasiona, korzenie, bulwy, liście, grzyby, miód, dziczyznę. Są one wykorzystywane w diecie ludzi na całym świecie, zapewniając niezbędne składniki odżywcze.
W Lasach Państwowych zbiór owoców leśnych czy grzybów na potrzeby własne jest legalny i nieograniczony. Co nie we wszystkich krajach jest oczywiste. Korzystając z darów lasu mamy pewność, że są one w pełni naturalne i wyrosły bez stosowania sztucznych nawozów i wspomagaczy.
Ponad 2 miliardy ludzi korzysta z drewna przy przygotowaniu posiłków
Drewno stosowane jest od czasów starożytnych i nadal jest powszechnie używane w gospodarstwach wiejskich jako źródło energii do gotowania i przygotowywania jadalnych potraw.
Drewno w Polsce jest naturalnym bogactwem, które jest całkowicie odnawialne. Leśnicy pozyskują drewno w granicach wyznaczonych przez standardy ekologicznej gospodarki, badania naukowe i 10-letnie plany urządzenia lasu, zatwierdzane przez ministra środowiska. Nasze zasoby drewna rosną z roku na rok. Kupując drewno lub produkty z drewna z Lasów Państwowych, mamy pewność, że surowiec został pozyskany w sposób niezagrażający przyrodzie.
Lasy mają kluczowe znaczenie dla rolnictwa
Lasy wspierają rolnictwo. Zapewniają dom zapylaczom, pomagają zachować zdrową glebę, zatrzymują wodę, zapewniają pożywienie i cień dla zwierząt gospodarskich, regulują temperaturę i pełnią funkcję naturalnej bariery chroniącej uprawy przed wiatrem, a także zwiększają opady deszczu, co zaspokaja potrzeby rolnictwa.
Doceniając znaczenie pszczół, leśnicy starają się wspierać owady błonkoskrzydłe. Właściwe zapylenie roślin przyczynia się do utrzymania bioróżnorodności, bardzo ważnej dla prawidłowego funkcjonowania ekosystemów. Pod hasłem „Pszczoły wracają do lasu” Lasy Państwowe prowadzą wiele działań na rzecz pszczół, m.in. wieszają kłody bartne, sadzą krzewy i drzewa miododajne, zakładają łąki kwietne.
Lasy Państwowe od wielu lat realizują szereg bardzo ważnych inicjatyw służących bagnom, mokradłom i terenom podmokłym, jak również ochronie szeroko rozumianych zasobów wodnych w polskich lasach. W ramach projektów małej retencji w ostatnich latach leśnicy zbudowali na zarządzanych przez siebie terenach 9500 polderów, zastawek i progów zwalniających, zatrzymujących wodę w lesie.
Leśnicy postrzegają lasy ekosystemowo, jako swoiste systemy „naczyń połączonych”. Oznacza to nic innego jak to, że lasy to nie tylko drzewa, ale też m.in. rezerwuar zasobów wodnych, tworzących każdorazowo unikalne, leśne mikroklimaty, warunkujący wilgotność siedlisk, a co za tym idzie – kształtujący bogactwo przyrodnicze danego obszaru.
Mięso dzikich zwierząt to źródło białka i mikroelementów
Mięso z dziczyzny jest ważnym źródłem białka dla ludności tubylczej i społeczności wiejskich, szczególnie w regionach tropikalnych. Ponad 3200 gatunków dzikich zwierząt jest wykorzystywanych jako żywność.
Nasze lasy to także bogactwo świata zwierząt. W lasach żyje ok. 60 proc. z 618 gatunków kręgowców występujących w Polsce. Prowadzona przez Lasy Państwowe gospodarka leśna nie przeszkadza zwierzętom, a nasze lasy pełne są zwierzyny. Mięso zwierząt łownych od wieków jest spożywane przez człowieka. Dawniej mięso dzikich zwierząt było głównym mięsem spożywanym zarówno przez ubogich chłopów jak i przez szlachtę. Najważniejsze cechy dziczyzny to wysoka zawartość białka, a niska tłuszczu. Mięso to ma niepowtarzalny smak i aromat.
Lasy a bezpieczeństwo żywnościowe
Lasy przyczyniają się do bezpieczeństwa żywnościowego i zmniejszają ryzyko głodu w czasie kryzysów, takich jak nieudane zbiory czy konflikty międzynarodowe, zapewniając przetrwanie społecznościom w sytuacji, gdy zwykłe źródła pożywienia stają się niedostępne.
80 lat FAO – lasy dla przyszłości
Obchody Międzynarodowego Dnia Lasów 2025 zbiegają się z 80. rocznicą powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z tej okazji FAO organizuje globalne wydarzenia promujące najlepsze praktyki wspierające zrównoważoną, inkluzywną i odporną przyszłość żywnościową.
Lasy Państwowe prowadząc gospodarkę leśną na niemalże 30% powierzchni naszego kraju, realizują kluczowe działania, by utrzymać bezpieczeństwo żywnościowe.
Międzynarodowy Dzień Lasów w Lasach Państwowych
Lasy Państwowe od ponad 100 lat dbają o trwałość lasu, tak by kolejne pokolenia mogły z tego lasu korzystać. Zarówno pod względem gospodarczym jak i przyrodniczym i społecznym. W tym roku, w którym Lasy państwowe rozpoczynają kolejne stulecie swojej działalności ruszamy z akcją „Lasy na nowe 100-lecie”. W całym kraju odbędą się akcje sadzenia lasów, w których będą brały udział różne grupy społeczne. Chcemy pokazać, że tam gdzie zostały wycięte drzewa nie powstaną zakłady przemysłowe, domy czy pola uprawne. W tym miejscu pojawi się nowe pokolenie lasu, o który będziemy dbać, by w przyszłości mogli z niego korzystać nasi potomkowie.