Położenie

Nadleśnictwo Skarżysko położone jest na pograniczu Województwa Mazowieckiego i Świętokrzyskiego, teren Nadleśnictwa obejmuje powiaty Szydłowiecki, Skarżyski i Starachowicki.

Historia

Historia Nadleśnictwa Skarżysko jest ściśle związana z przeszłością obszaru leśnego Gór Świętokrzyskich

Organizacja nadleśnictwa

Nadleśnictwo jest podstawową, samodzielną jednostką organizacyjną Lasów Państwowych działającą na podstawie ustawy o lasach. Podlega Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, która prowadzi nadzór i koordynuje działania na swoim terenie. Nadleśnictwa dzielą się na leśnictwa.

Ciekawostki

Lasy Nadleśnictwa Skarżysko obrębu Rataje, są obciążone powinnościami serwitutowymi.

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Kolejne „Dary Świętokrzyskich Lasów” za nami

Kolejne „Dary Świętokrzyskich Lasów” za nami

18 września, już po raz ósmy, odbyła się plenerowa impreza edukacyjno-promocyjna „Dary Świętokrzyskich Lasów”. Na Stadionie Leśnym w Kielcach z leśnikami spotkali się miłośnicy przyrody, aktywnego wypoczynku i turystyki leśnej, grzybobrania i  dobrej kuchni. Gwiazdą spotkania był znany i lubiany kucharz Jakub Wolski z Hell’s Kitchen, który przygotował dla wszystkich wielki kocioł zupy grzybowej.

 

Na gości pikniku czekało mnóstwo atrakcji. Już o godz. 8-ej do lasu wyruszyli pasjonaci grzybobrania w poszukiwaniu grzybów i innych darów lasu. Pod opieką leśników z nadleśnictw Daleszyce i Łagów zbierali grzyby i słuchali ciekawostek o leśnej przyrodzie.

 

O godz. 11 sygnał „Zbiórka” w wykonaniu Zespół Sygnalistów Myśliwskich przy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu i Zespołu Sygnalistów z Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku rozpoczął piknik na Stadionie Leśnym.

Na wstępie wystąpił Andrzej Matysiak, dyrektor RDLP w Radomiu, a następnie Mariusz Gosek, poseł na Sejm RP.

 

Potem na scenie wystąpili eksperci z dziedzin dotyczących zdrowia i darów lasu. Anna Puto – grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Kielcach mówiła o zasadach bezpiecznego grzybobrania. Jakub Wolski z Hell’s Kitchen i pomysłodawca i kucharz m.in. „Dzikiej kuchni” zaproponował kilka przepisów na dania z grzybami w roli głównej.

 

Las to nie tylko dary lasu, ale też sport i turystyka. Panie z klubu sportowego Kijowe Lejdis przygotowały dla uczestników wspólny trening Nordic Walking. Klub Sportowy Lepszy CrossFit zaprezentował możliwości uprawiania sportu na świeżym powietrzu dla całych rodzin. Stowarzyszenie Ostrower opowiedziało o realizowanym wspólnie z Lasami Państwowymi projekcie budowy singletracków (specjalnych leśnych ścieżek rowerowych). Wystąpili też przedstawiciele Klubu Łomża Vive Kielce.

 

Dużą atrakcją był pokaz karate w wykonaniu Koneckiego Klubu Karate Kyoukushin, Klubu Karate Morawica i Senshi Starachowicki Klub Karate Kyokushin pod przewodnictwem leśnika z Nadleśnictwa Radoszyce – Mistrza Polski i brązowego medalisty Mistrzostw Europy w karate Mateusza Garbacza. Równie dużym powodzeniem cieszył się pokaz sokolniczy

 

Punktem kulminacyjnym była degustacja dania z grzybów, przygotowanego przez Jakuba Wolskiego z Hell’s Kitchen. Po borowikową ustawiła się bardzo długa kolejka. Wszyscy podkreślali, że zupa smakowała wyśmienicie.

 

Podczas pikniku odbył się także jarmark artykułów z darów lasu. Można było zakupić przetwory z owoców leśnych, wiklinowe kosze i zabawki z drewna. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały dla odwiedzających pyszne pierogi i ciasta a Zielarski Kącik Kari zaprezentował kosmetyki i herbatki leśne.

 

Na odwiedzających czekały także liczne stoiska tematyczne nadleśnictw Kielce, Daleszyce, Skarżysko, Suchedniów i Zagnańsk oraz Świętokrzyskiego Parku Narodowego i Zespołu Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych. W tym roku dominowała tematyka sportowa i turystyczna. Można było m.in. dowiedzieć się jak nie zgubić się w lesie, jak rozpoznawać tropy leśnych zwierząt, uzyskać informacje o prowadzonych przez Lasy Państwowe akcjach „Czas w las” i „Zanocuj w lesie”. Uczniowie Zespołu Szkół Leśnych im. Romana Gesinga w Zagnańsku prezentowali znajdujące się pod opieką szkolnej sekcji sokolniczej ptaki drapieżne.

 

Na osobnym stoisku była prezentowana marka „Dobre z Lasu”. Można było nie tylko dowiedzieć się, co można przygotować z leśnych owoców, ale też spróbować miodu, wędlin z dziczyzny czy marynowanych grzybów.

 

Marka Lasów Państwowych „Dobre z Lasu” jest częścią szerszego projektu Lasów Państwowych pn. „Zdrowa żywność z polskich lasów”. Ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. To umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarce leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii.

 

Swoje stoiska prezentowali również Polski Związek Łowiecki i Muzeum Wsi Kieleckiej. Na stoisku stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach można było obejrzeć leśne grzyby i porozmawiać z grzyboznawcami. Policja przygotowała tor przeszkód, który trzeba było pokonać w alkogoglach i narkogoglach, straż pożarna prezentowała samochód gaśniczy, a na stoisku KPP Pierwsza Pomoc – Świętokrzyskie można było nauczyć się podstawowych zasad udzielania pierwszej pomocy.

 

Piknik zorganizowały Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu i nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”: Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów i Zagnańsk. Partnerami wydarzenia były: Urząd Miasta Kielce, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych oraz Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Miasta Kielce. Medialnie piknikowi patronowały TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia i Radio EM.

 

Wydarzenie zostało dofinansowane przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.