Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Polecane artykuły Polecane artykuły

Powrót

sprzedaż

sprzedaż

Sprzedaż drewna w Nadleśnictwie Skarżysko

Sprzedaż drewna w Nadleśnictwie Skarżysko     

 

Formy sprzedaży drewna:

- sprzedaż drewna na podstawie wyników przetargów internetowych

- detaliczna sprzedaż drewna

 

1. Sprzedaż drewna na podstawie wyników przetargów internetowych.

Zasady sprzedaży drewna na podstawie rozstrzygnięć przetargów internetowych określają odpowiednie Zarządzenia Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych publikowane na stronie internetowej Portalu Leśno-Drzewnego pod adresem - http://www.zilp.lasy.gov.pl/drewno

 

                        

 

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych

Upoważnienie przewoźnika do odbioru drewna z lasu

Zgoda na przesyłanie faktur drogą elektroniczną

Formularz do rejestracji w aplikacji Portal Leśno-Drzewnym i e-drewno

 Formularz rejestracji i zmiany danych lokalizacji jednolitych jednostek produkcji (punktów przerobu)

 

Szczegółowych informacji dotyczących sprzedaży drewna w Nadleśnictwie Skarżysko udziela Pan Wojciech Mazur, Starszy Specjalista ds. Handlu i Marketingu  pod numerem telefonu: 41-25-38-485 lub 607-452-247, adres e-mail: wojciech.mazur@radom.lasy.gov.pl

 

2. Detaliczna sprzedaż drewna.

Detaliczna sprzedaż drewna prowadzona jest w kancelariach leśnictw, w każdy roboczy czwartek miesiąca w godzinach od 730 do 1030.

 

Wykaz telefonów kontaktowych do leśnictw 

Leśnictwo Stanowisko Nazwisko Telefon
 Rzepin Leśniczy Piotr Puchyrski  
 Wanacja Leśniczy Rafał Mosiołek 607 452 243
 Węglów Leśniczy Wojciech Jankowicz 607 452 608
 Parszów Leśniczy Grzegorz Bilski 607 452 939
 Skarżysko Książęce Leśniczy Michał Wojdalski 664 037 161
 Majdów Leśniczy Przemysław Wesołowski 607 451 424
 Ciechostowice Leśniczy Sławomir Dąbrowski 606 391 324
 Nad Kamienną Leśniczy Andrzej Głowacki 606 432 766
 Trębowiec Leśniczy Bogusław Kadzik 607 452 129
 Kierz Niedźwiedzi Leśniczy Marian Nasienniak 607 896 098
 Sadek Leśniczy Agnieszka Lewandowska 607 450 432
 Budki Leśniczy Łukasz Grosicki 607 451 709

 

 Wykaz telefonów do leśnictw w formie PDF

 

Zasady sprzedaży detalicznej drewna w Nadleśnictwie Skarżysko określa Zarządzenie nr 1/2024 Nadleśniczego Nadleśnictwa Skarżysko z dnia 02.01.2024 r. w sprawie wprowadzenia zasad sprzedaży, wydatku i kontroli surowca drzewnego pozyskiwanego w Nadleśnictwie Skarżysko oraz zasad sprzedaży detalicznej użytków niedrzewnych.

Zasady detalicznej sprzedaży drewna i użytków niedrzewnych w Nadleśnictwie Skarżysko

Oświadczenie samowyrób

Zasady reklamacji na drewno

Sprzedaż detaliczna odbywa się na podstawie cennika detalicznego, określonego Decyzją nr 4/2024 Nadleśniczego Nadleśnictwa Skarżysko z dnia 19.01.2024 r. w sprawie cennika detalicznego na surowiec drzewny, stroisz i choinki.

Cennik detaliczny na surowiec drzewny, stroisz i choinki