Asset Publisher Asset Publisher

Użytkowanie lasu

Użytkowanie lasu to korzystanie z jego zasobów – pozyskanie drewna, zbiór płodów runa leśnego, zbiór roślin lub ich części na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, pozyskanie choinek, eksploatacja kopalin i wiele innych. Leśnicy umożliwiają społeczeństwu korzystanie z darów lasu, ale w sposób zapewniający mu trwałość.

Rozmiar pozyskania drewna określony jest w planie urządzenia lasu, który sporządzany jest dla każdego nadleśnictwa na 10 lat. Zapewnia on pozyskiwanie drewna w granicach nie tylko nieprzekraczających możliwości produkcyjnych lasu, lecz także systematycznie zwiększających zapas drewna pozostającego w lasach, tzw. zapas na pniu. Krótko mówiąc, leśnicy prowadzą w lasach gospodarkę w sposób zapewniający ich trwałość i możliwość biologicznego odtwarzania.

O wielkości pozyskania drewna decyduje tzw. etat cięć określony w każdym planie urządzenia lasu. Jest to ilość drewna możliwa do wycięcia w określonych drzewostanach na określonej powierzchni w okresie 10 lat, które obejmuje plan. Dzięki temu, że etat jest niższy niż przyrost drewna w tym samym okresie, następuje stały wzrost zapasu „drewna na pniu" (w Polsce pozyskuje się ok. 55 proc. przyrostu). Ocenia się, że zasobność polskich lasów wynosi obecnie ponad 2,049 mld m sześć. drewna.

Pozyskane drewno pochodzi z:

  • cięć rębnych – usuwania z lasu drzewostanów „dojrzałych"; ich podstawowym celem jest przebudowa i odtworzenie drzewostanów;
  • cięć pielęgnacyjnych (czyszczeń i trzebieży) – usuwania z lasu części drzew uznanych za niepożądane i szkodliwe dla pozostałych drzew i wartościowych elementów drzewostanu;
  • cięć niezaplanowanych – są one konsekwencją wystąpienia klęsk żywiołowych w lasach.

Asset Publisher Asset Publisher

Back

Leśnicy na Jarmarku Agroturystycznym w Tokarni

Leśnicy na Jarmarku Agroturystycznym w Tokarni

Na zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego uczestniczyliśmy w XV Jarmarku Agroturystycznym w Parku Etnograficznym w Tokarni

Reprezentowali nas leśnicy z nadleśnictw wchodzących w skład Leśnego Kompleksu Promocyjnego Puszcza Świętokrzyska, którzy przygotowali stoisko promocyjno- edukacyjne.

Podczas wydarzenia świętokrzyscy leśnicy promowali walory turystyczne i rekreacyjne świętokrzyskich lasów. Służyli radami dotyczącymi uprawy drzew czy zabiegów ochronnych. Nie zabrakło licznych konkursów dla najmłodszych gości wydarzenia. Prócz stoiska, leśnicy przygotowali również specjalną strefę relaksu gdzie można było odpocząć.

Świętokrzyscy leśnicy służyli ponadto swoją wiedzą na temat grzybów, które królowały na stoiskach licznych wystawców wydarzenia pod hasłem „Smaki Jesieni”.

Całe wydarzenie choć odbyło się przy zwiększonych rygorach bezpieczeństwa i zachowania dystansu społecznego, przyciągnęło do Tokarni liczną rzeszę gości, którym sprzyjała doskonała aura wrześniowego popołudnia.